Kedilerde Tırnak Kırılması ve Tırnak Kanaması

Kedilerde tırnak kırılması tırnakları uzayan kedilerde sıklıkla görülebilen bir durumdur. Uzun tırnaklara sahip kediler tırnaklarını çeşitlere yerele geçirerek onları kırabilir ve kanama durumları yaşayabilirler. Özellikle hareket kabiliyeti düşük olan obez kediler hızlı hareket edemedikleri için bu tür kazaları daha çok yaşarlar. Bu nedenle kedi sahiplerinin kedi tırnaklarını kesmesi ve bunu rutin olarak uygulamaları gerekir.

Kedi Tırnak Batması

Kedilerin doğadaki varlığı keskin tırnaklara sahip olmalarını gerektirir. Bu nedenle de kediler içgüdüsel olarak tırnaklarını törpülemek için halı ve döşeme lifleri gibi yerele geçirirler. Çok uzun tırnaklı kedilerde kedilerde tırnak çatlaması ve kırılması kazaları oluşabilmektedir. Kedi tırnakları yapısal olarak kesilmediği taktirde çok uzayabilir. Keratin içeriğinde yer alan hassas dokuya zarar geldiğinde ise durdurulamayan ciddi kanamalar meydana gelebilir. Bunun olmaması için kedilerin tırnaklarını düzenli olarak kesmek gerekir

Kedilerde tırnak kanaması kuru tırnak yapısıyla da alakalı olabilir. Özellikle yaşlı kedilerin tırnakları çok kuru ve kırılgan bir yapıda olur. Kuru tırnaklar ekstra kazaların yaşanmasına gerek kalmadan kolaylıkla kırılabilirler. Evcil bir kedi artık tırnaklarını doğada olduğu kadar törpüleyemediği için de burada görev daha çok kedi sahiplerine düşmektedir. Nedeni ne olursa olsun, kedi tırnak kırılması ağrılıolur ve kanar, bu yüzden acil müdahale gerektirir.

Tırnak Kırılması Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Kediniz aniden acı çekmeye ve topallamaya, patisini tutmaya başlarsa, kırık tırnak olup olmadığını kontrol edietmelisiniz ve aşağıdaki önlemleri uygulamalısınız:

Kedi Tırnak Kanaması

Kedinin Hareketini Kısıtlayın

Kedinizde tırnak kırılması meydana geldiğinde kediniz acıdan dolayı saldırganlaşabilir bu nedenle başka biri kediyi tutarken siz kırık tırnak kontrolünü sağlayabilirsiniz. Kedinizin saldırganlaşması durumuna önlem almak ve ilk yardım yapabilmek için onu bir havluya sarıp hareketini kısıtlamayı deneyebilirsiniz.

Kedinin Ayağına Gazlı Bez veya Havlu Sarın

Gazlı bez veya havlu ile kanama bölgesine baskı uygulamak kanamayı kontrol altına alabilmek için ilk yapılması gereken ilkyardım önlemi olacaktır. Kanama 5-10 dakika içinde durmazsa eğer kırılan tırnağa kan kalemi, gümüş nitrat çubuğu uygulamayı deneyin. Bu ürünler evcil hayvan dükkanlarından veya beşeri eczanelerin ilk yardım bölümünden tedarik edilip satın alınabilir. Bu malzemeler evde yoksa ve kanama durmuyorsa eğer acilen veteriner hekime başvurmanız gerekir.

Kedilerde tırnak kırılması neden olur bunu anlayabilmek için öncelikle tırnağın kırıldığı bölgeyi koruma altına almanız gerekir. Daha sonra kedinin tırnağının kırılmasına yol açan faktörler tespit edilir ve kedi bu çevreden uzaklaştırılır.

Tırnağın Hasarlı Kısmını Nazikçe Çıkarın

Hasarlı tırnağı kedinin ayağından ayırabilmek için veteriner hekiminizden yardım almanız gerekir. Kedi tırnağındaki hassas iç bölgeye nasıl müdahale edeceğiniz hakkında bilginiz yoksa eğer en güvenli yöntem kedinizin hareketini kısıtlayıp, ayağını havlu ile sararak veteriner kliniğe götürmenizdir.

Kedilerde tırnak kanaması neden olur tespit edildikten sonra kanamanın durması ve tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle hasar gören tırnak kısmının dikkatlice çıkarılması gerekir. Bu prosedür genellikle ağrılı bir süreçtir, ancak hızlı bir şekilde gerçekleştirilirse eğer sedasyon uygulamasına ihtiyaç duyulmayabilir.

Kedilerde tırnak kanaması tedavisi ağrının derecesine ve kırığın nerede olduğuna bağlı olarak sinir bölgesinin uyuşturulmasını da içerebilir. Tırnağın daha sonra düzgün bir şekilde uzayabilmesi için hasarlı bölgenin tırnaktan ayrılması gerekir.

Tırnak kırılması tedavisi için veteriner hekiminiz kırılan bölge için antibiyotik merhem ve bandaj uygulaması uygulayabilir. Antibiyotikler oral yoldan ya da enjeksiyon şeklinde kediye verilebilir. Kedilerde tırnak yatağı, kemiğe bağlı bir bölgede yer aldığı için, enfeksiyonun önlenmesi çok önemlidir. Kemik enfeksiyonları ciddi sorunlardır ve bunların tedavisinde yalnızca belirli antibiyotikler etkilidir.

Yorum yapın